Zaak-Bracke doet Sleurs de das om

Door Matthias Diependaele op 29 januari 2018

Met Elke Sleurs zullen we de sossen eindelijk uit het stadhuis kunnen drijven.’ De zussen Ann en Gerda hebben als een van de eerste militanten met een glaasje bubbels plaatsgenomen in een zaal van het NH Hotel bij het Gentse belfort, waar de Gentse N-VA haar nieuwjaarsreceptie houdt. Bij hen en alle andere aanwezigen is de verrassing enorm, wanneer de erg emotionele kopvrouw even later voor een ongeziene plottwist zorgt. ‘We hebben de afgelopen weken moeilijkheden gekend. Politiek is een zaak van mensen, en karakters kunnen botsen. In het belang van de afdeling, de partij en alle Gentenaren heb ik beslist om een stap opzij te zetten.’ De verbazing rolt hoorbaar door de zaal.

Wat het startschot had moeten worden van Sleurs’ campagne als kandidaat-burgemeester, werd de finale van een saga waarop de Gentse N-VA-afdeling al weken de tanden stukbeet. Die draait rond Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Hij had, na de heisa rond zijn adviesopdrachten voor Telenet, een klein jaar geleden als kopman in Gent plaats geruimd voor toenmalig staatssecretaris Elke Sleurs. De N-VA-top wilde Bracke als nationaal kopstuk uitspelen op de lijstduwerspositie, maar stamboomnationaliste Sleurs maakte eind vorig jaar duidelijk dat ze daar niet wou van weten. De impasse spleet de Gentse afdeling in tweeën en bezorgde ook de partijtop kopzorgen. In het jarenlang progressief bestuurde Gent ruikt de N-VA, nu burgemeester Daniël Termont (SP.A) stopt en het roodgroene kartel van zijn pluimen verloren heeft, immers haar kans.

Begin dit jaar werd het Sleurs stilaan duidelijk dat alleen met een stap terug het schip weer vlot getrokken kon worden. Toen wit konijn Van Bossuyt op vraag van Sleurs bleek toe te happen, verdwenen de andere mogelijke scenario’s één voor één. Al die tijd werd de denkpiste met slechts een erg selecte kring N-VA’ers voorbereid, onder wie voorzitter Bart De Wever, ondervoorzitter Sander Loones en Vlaams fractieleider Matthias Diependaele.

Eergisteren pas hoorde het bestuur van de Gentse partijafdeling, waarin ook Bracke zetelt, dat het relatief onbekende 38-jarige Europese Parlementslid de lijst zal trekken. Er volgde een emotionele discussie waarbij sommigen Sleurs nog probeerden te overtuigen de beslissing terug te draaien, maar uiteindelijk kwam de afdeling tot het besef dat het gezichtsverlies het meest beperkt blijft met de komst van een verzoeningsfiguur.

 

Niet zoals Peeters

De keuze voor Van Bossuyt ligt niet voor de hand. ‘Maar sommige dingen moeten soms eerst heel slecht gaan, voor er zich een oplossing aftekent’, klinkt het. Zelf was Van Bossuyt ‘erg verrast’ door de vraag van de partij. Politiek is de link tussen Van Bossuyt en Gent voorlopig flinterdun. Ze is geen gemeenteraadslid en was er ook nooit eerder kandidaat voor (zie inzet). Ook woont ze momenteel niet in Gent, maar in Melle. De N-VA wil het beeld van een geparachuteerde kandidaat tot elke prijs vermijden. ‘Dit is niet wat Kris Peeters in Antwerpen heeft gedaan’, valt te horen. ‘Vanaf mijn oprit kan ik het bordje van Gent zien staan’, benadrukt Van Bossuyt. ‘Ze is zo Gents als Jacob van Artevelde en cuberdons’, zegt Diependaele.

Dat Van Bossuyt een wat zachter imago heeft, ziet de partij als mooi meegenomen in het overwegend linkse Gent. Toch is ze voor een radicale beleidsomslag. ‘De socialisten zijn heel lang aan de macht geweest en verandering kan alleen via het stadhuis. Ik ben kandidaat-burgemeester.’ Verder laat Van Bossuyt inhoudelijk nog amper in haar kaarten kijken.

 

Wat met Bracke?

Dat geldt ook voor wat het lot van Sleurs en Bracke betreft, dat nu grotendeels in haar handen ligt. Officieel klinkt het dat zowel Bracke als Sleurs de lijst zal ‘steunen’. Sleurs zelf beraadt zich nog over haar politieke toekomst. ‘Politiek is geen exacte wetenschap, dat heb ik nu zelf ondervonden’, zei de gynaecologe tijdens haar toespraak, waarin ze moest aangeven dat na haar staatssecretarisschap ook haar Gents lijsttrekkerschap prematuur wordt afgebroken. ‘Maar ik ben in deze partij en in deze afdeling geboren. En ik zal mij blijven inzetten tot de dag dat ik niet meer kan.’ Al geeft ze aan dat zulks ook achter de schermen kan.

Voor Bracke lijkt zoiets ondenkbaar. Het is onwaarschijnlijk dat hij voor niets het been stijf zou hebben gehouden. De Wever liet gisteren op VTM verstaan dat de Kamervoorzitter nog een rol zal spelen.

Bracke zelf vertrok gisteren meteen na de aankondiging van Sleurs met de stille trom. Een kleine twee uur later stapte ook Lieve, een 79-jarige militante van het eerste uur, als een van de laatsten vertwijfeld buiten. ‘Ik hoop dat dit een goede zet is’, zei ze. ‘Maar is de miserie binnen de partij nu opgelost? En vooral: wat zal er nu met Bracke gebeuren?’

 

Bron: De Standaard - 29 Jan. 2018, Pagina 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is