Zuid-Oost-Vlaanderen neemt voortouw in vernieuwd streekoverleg

Door Matthias Diependaele op 27 september 2015, over deze onderwerpen: Streekoverleg

Op initiatief van Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele, gaf het N-VA Arrondissementeel Bestuur Aalst-Oudenaarde deze maand groen licht om in onze regio het vernieuwd streekoverleg in de praktijk te brengen. Liefst 21 N-VA afdelingen van de regio Zuid-Oost-Vlaanderen[1] zullen daarom in de verschillende gemeenteraden moties indienen.

Inspelend op de visie van Vlaams minister Philippe Muyters grijpen we in onze regio de opportuniteit om samen werk te maken van het nieuwe streekoverleg”, zegt Matthias Diependaele.

Vlaams minister van Economie en Werk, Philippe Muyters, ontvouwde op 17 juli zijn plannen voor de toekomst van het Streekoverleg in Vlaanderen. Hij stelde vast dat het huidige kluwen[2] van ERSV’s, SERR’s en RESOC’s niet langer beantwoordt aan de realiteit en de noden van vandaag.

De minister koos daarom resoluut voor een bottom-up benadering. Lokale besturen worden in de zomer van volgend jaar verantwoordelijk om zelf de handen in elkaar te slaan en samen een visie voor de ontwikkeling van een streek uit te werken. Vlaanderen zal daarvoor financiële impulsen bieden. Voor het eerst kunnen gemeenten kiezen met wie en op welk vlak ze willen samenwerken.

 

 

Samen werken aan een visie voor onze streek

 

Een unieke kans om samen initiatief te nemen in onze streek”, vindt Matthias Diependaele. “Er zijn immers vele gemeente-overschrijdende uitdagingen die we best samen kunnen aanpakken. Denk maar aan een versterkte samenwerking op het vlak van toerisme dat de hele streek ten goede kan komen.”

Aan de hand van moties in de gemeenteraden zullen de 21 N-VA-fracties een engagementsverbintenis aan hun gemeentebestuur vragen om het vernieuwde streekoverleg in de praktijk te brengen. In de moties vraagt de N-VA om samen met de politieke collega’s en alle relevante actoren initiatieven te nemen om de samenwerking in de regio te versterken.

Op die manier kunnen we met Zuid-Oost-Vlaanderen een voortrekkersrol vervullen in Vlaanderen.”, stelt Diependaele.

 

 

Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen

Momenteel organiseert Streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen het regionaal sociaaleconomisch overleg tussen de lokale besturen, sociale partners en relevante regionale actoren in de arrondissementen Aalst en Oudenaarde. Daarnaast werkt het aan een strategische visie op de ontwikkeling van de streek. Met de goedkeuring van de conceptnota van minister Muyters wordt dit bestaande kader in de zomer van volgend jaar verlaten en komt deze uitdaging bij de lokale besturen te liggen.

Als partij willen we dat al de opgebouwde kennis en ervaring behouden blijft. Via dit brede initiatief roepen we de lokale besturen op om de handschoen op te nemen én om te bekijken welke continuïteit mogelijk is. Het is ook niet de bedoeling de gemeenten op kosten te jagen. In de toekomst zullen ze zelf kiezen met wie en voor welk budget men in zee wil gaan“, besluit de volksvertegenwoordiger.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Het betreft de gemeenten Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lede, Lierde, Maarkedal, Ninove, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm van de arrondissementen Aalst en Oudenaarde.

[2] Vlaanderen erkent en subsidieert vijf “Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden” (ERSVs) die zich op provinciaal niveau situeren. Binnen de ERSVs worden verschillende Sociaal-Economische Raden van de Regio’s (SERR’s – 13 in totaal) georganiseerd. Daarnaast worden per provincie ook één of meerdere Regionale Sociaal-Economische Overlegcomités van de Regio (RESOC’s – 15 in totaal) georganiseerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is