Restauratiegolf van het Vlaams Erfgoed, ook iconisch hotel Kosmos geselecteerd

Door Matthias Diependaele op 13 juni 2023, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele investeert in 32 erfgoedprojecten, waaronder Hotel Kosmos in Heuvelland, voor een bedrag van 21 miljoen euro.

  
‘De Vlaamse overheid zet in op gerichte steun voor erfgoedprojecten die maatschappelijke en economische meerwaarde creëren. Jaarlijks schuif ik thema’s naar voor waar nood aan is in het erfgoedveld. Het feit dat er 32 dossiers groen licht hebben gekregen om een definitief premiedossier in te dienen, toont aan dat er interesse en vraag is naar deze ondersteuning’, zegt minister Diependaele. ‘Met de oproepen wil ik een positieve impuls geven aan nieuwe investeringen en ons waardevol erfgoed activeren. Hotel Kosmos in Heuvelland is daar een goed voorbeeld van. Deze erfgoedsite zal met behulp van de erfgoedpremie een culturele en economische motor worden voor de ruimere regio.’

De oproepen waren een groot succes: er konden in totaal 99 preselectiedossiers ter beoordeling worden voorgelegd aan gespecialiseerde jury’s. Minister Diependaele selecteerde na advies van de jury’s 32 dossiers voor een totaal premiebedrag van 21.051.953,9 euro.

Eén van de geselecteerde projecten is de totaalrestauratie van Hotel Kosmos in Heuvelland. Op de site komt er een culturele hub voor muziek, cinema, eten, theater, kunst en architectuur. Het is al bijna 100 jaar geleden dat de Kosmos op de Rodeberg in Westouter werd gebouwd. “Bewoners uit de streek hebben allemaal wel een herinnering aan een feestje, een vakantie met de mutualiteit, een zwempartij of een etentje op het recreatiedomein. Dankzij de nieuwe gevarieerde invulling zal het project Kosmos een nieuwe culturele en economische boost geven aan de ruimere regio”, benadrukt minister Diependaele.

De 32 preselectiedossiers kunnen nu door de initiatiefnemers worden omgezet in volwaardige premiedossiers, en dit tegen uiterlijk 1 februari 2024. Eenmaal het agentschap Onroerend Erfgoed deze dossiers inhoudelijk heeft goedgekeurd, kan minister Diependaele in 2024 de erfgoedpremies toekennen. De eigenaars kunnen daarna meteen van start met de werken.

“Ik heb deze legislatuur ingezet op het activeren van ons erfgoed. Met een nieuwe bestemming of een grondige restauratie geven we ons onroerend erfgoed door aan de volgende generaties. De Vlaming vindt de zorg voor het Vlaams erfgoed belangrijk, maar wil ook dat zijn centen nuttig gebruikt worden. Door enkel de beste projecten te selecteren kunnen we dat garanderen”, besluit minister Diependaele.

De volledige lijst met geselecteerde projecten per categorie vindt u hier terug: https://www.onroerenderfgoed.be/erfgoedpremie-oproep

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is