Energetische renovatielening aan nul procent voor sociale ontleners

Door Matthias Diependaele op 22 oktober 2021, over deze onderwerpen: Financiën, Een huis kopen
Renovatie

Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele keurt de Vlaamse Regering de nul-procent-energetische renovatielening voor sociale ontleners goed. “Het is uiterst belangrijk dat sociale ontleners van dezelfde voordelen kunnen genieten als ontleners bij een reguliere bank. Daarom maken we nu voor hen ook de energetische renovatielening aan nul procent mogelijk”, zegt Diependaele.

De Vlaamse overheid maakt de energetische renovatielening sinds 2021 al mogelijk voor hypothecaire leningen bij banken, vanaf 2022 volgen de sociale leningen. Er komt een overgangsregeling voor wie al in 2021 een sociale lening aanging. Vlaams minister Matthias Diependaele: “Wie sociaal mag lenen, kon al 100 procent van de aankoopsom lenen. Dat maakt een sociale lening interessant voor wie geen grote spaarpot heeft. Vanaf 2022 komt er dus een renovatielening aan nul procent bij om te kunnen renoveren. “

Extra stimulans voor renovatie

Met deze lening komt er een extra stimulans voor renovatie. “Om de ambitieuze Vlaamse klimaatdoelstellingen tegen 2050 te halen, moeten we ook de toekomstige eigenaars stimuleren om hun woning grondig te renoveren. Het grootste deel sociale ontleners leent om zijn aangekochte woning te renoveren. We geven hen nu een extra financieel duwtje in de rug om grondig te renoveren”, zo minister Diependaele. “Het is uiterst belangrijk dat sociale ontleners van dezelfde voordelen kunnen genieten als ontleners bij een reguliere bank. Daarom maken we nu voor hen ook de energetische renovatielening aan nul procent mogelijk.”

Renovatie op 5 jaar tijd

Voor woningen die aangekocht worden vanaf 1 januari 2022 tot 1 januari 2025 en die grondig gerenoveerd worden, verstrekt het Vlaams Woningfonds een energetische renovatielening. De ontlener moet binnen de vijf jaar na aankoop met een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) aantonen dat het gewenste label behaald is. Zo niet, vordert het Vlaams Woningfonds het al gekregen voordeel volledig of gedeeltelijk terug en laat ze de rest van de lening aan de referentierentevoet van een sociale lening, verhoogd met twee procentpunten, verder lopen. 

De ontlener kan de renovatielening op maximaal 25 jaar afbetalen. De renovatielening kan nooit langer lopen dan de hoofdlening, de sociale lening.

Overgangsregeling

De renteloze renovatielening bestaat al sinds 2021 voor reguliere hypothecaire leningen bij banken. Wie in 2021 al een sociale lening afsloot bij het Vlaams Woningfonds, kan daarom vanaf 1 januari 2022 tot 1 augustus 2022 ook nog een energetische renovatielening aan nul procent aanvragen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is