Sinds half maart voerde de afdeling Toezicht een onderzoek uit naar SHM Denderstreek, begin april is er ook een onderzoek opgestart naar het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. Er zijn heel wat zaken aan het licht gekomen die verontrustend zijn. Na de eerste vaststellingen werden de maatschappijen om een reactie en de nodige verantwoordingsstukken gevraagd. Ondertussen kwamen nog andere feiten aan het licht.

Structurele fraude met overheidsgeld

“Er is sprake van structurele fraude met overheidsmiddelen en dat op kap van de mensen die onze steun het meeste nodig hebben. Het spreekt voor zich dat de raden van bestuur hier zwaar aan tillen en dan in alle eer en vertrouwen gehandeld hebben en beiden per direct ontslagen hebben nadat ze geconfronteerd werden met de bewijslast van mijn administratie”, zegt Matthias Diependaele.

Maximaal terugvorderen

Wat betreft de strafbare feiten zal een rechter uitspraak moeten doen in deze zaak. Vanuit de Vlaamse Overheid werd alleszins een ambtelijke melding gedaan bij het parket over de strafrechtelijke feiten en zal er nog een burgerlijke partijstelling volgen. Alles wat onrechtmatig verkregen is, moet maximaal teruggevorderd worden.

Absoluut ontoelaatbaar

De twee organisaties werken met publieke middelen. Na de grondige doorlichting is duidelijk gebleken dat de middelen noch integer, noch zuinig werden beheerd en aangewend. “Er is nergens in de publieke sector plaats voor zij die hun eigenbelang laten primeren boven het algemeen belang. Al zeker binnen de sector van de sociale huisvesting waar de middelen dienen om te voorzien in de huisvesting van de sociaal zwaksten, is elke vorm van persoonlijke of familiale zelfverrijking absoluut ontoelaatbaar. De sector doet zijn uiterste best, het tart dan ook alle verbeelding dat enkelingen denken zichzelf te kunnen bedienen”, benadrukt minister Diependaele.