Wirwar aan labels en voorwaarden

“Het is goed dat studentenkamers op eenzelfde manier zullen beoordeeld worden. Het vinden van een betaalbaar kot is belangrijk, maar het is minstens even belangrijk dat studenten goed geïnformeerd zijn over de staat van het studentenverblijf. Zodat zij en hun ouders meer zekerheid krijgen of het kot voldoende kwalitatief én bovendien veilig is. Met een uniform kotlabel weten studenten ook dat ze dezelfde kwaliteit mogen verwachten in elke studentenstad. Het label zal ingaan vanaf begin 2024, zodat ouders en studenten hiermee rekening kunnen houden in hun zoektocht naar een kot voor het academiejaar 2024-2025.”

Drie essentiële elementen voor label

Bij het opmaken van een kotlabel wordt er gewerkt op drie belangrijke paramaters. Diependaele: ”Een kot moet voldoen aan drie belangrijke aspecten. Woningkwaliteitsnormen, brandveiligheid, en of het kot stedenbouwkundig vergund is. Op basis daarvan reiken we al dan niet een kotlabel uit.“  De woningkwaliteitsnormen worden vastgesteld via een conformiteitsattest. De brandveiligheid via een attest en er moet dus ook een stedenbouwkundige vergunning zijn voor het opdelen van woonentiteiten.

Publieke website

Het label wordt uitgereikt door de lokale besturen. Alle informatie zal beschikbaar zijn op een publieke website.  Diependaele: “Via dit digitaal platform kan de student in één oogopslag alle kwalitatieve koten met een label ontdekken. Zo kan je zoeken per stad, straat of zelfs adres om te kijken wat het aanbod is en of het kot al dan niet beschikt over een kotlabel. Maar het label wordt ook fysiek zichtbaar: de kotbaas zal het label aan het studentenverblijf kunnen afficheren, zodat ook in het straatbeeld zichtbaar wordt welke koten beschikken over een kotlabel. Vanaf 2024 zullen verhuurders via VLOK ook zelf een kotlabel kunnen aanvragen.”

Meldingsplicht

Voor verhuurders van koten zal er een meldingsplicht komen. Diependaele: “De verhuurder moet bij zijn lokaal bestuur melden dat hij studentenhuisvesting aanbiedt. Zo kunnen de lokale besturen stelselmatig controles uitvoeren. Dit komt de kwaliteit van de koten ten goede, én we krijgen zicht op het aanbod. Vandaag hebben we immers nog altijd geen zicht op het totaalaanbod van studentenkoten in Vlaanderen.”

Niet verplicht, wel aangeraden

Een verplicht label is dus voorlopig niet aan de orde, kotbazen die vandaag in orde zijn met alle wettelijke verplichtingen zullen uiteraard nog steeds kunnen verhuren. Maar het spreekt voor zich dat het aangeraden is, gezien dit de nieuwe norm zal worden.

Onderwerpen