Matthias Diependaele veegt Juncker de Catalaanse mantel uit

Door Matthias Diependaele op 9 mei 2018, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Regio's in Europa
Matthias Diependaele

“In mijn EU tolereren we geen brutaal politiegeweld tegen vreedzame burgers.” Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele noemde de dingen bij hun naam tijdens het bezoek van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan het Vlaams Parlement. De Catalaanse kwestie en vooral het Europese stilzwijgen over het Spaanse politieoptreden zijn nog lang niet vergeten door de N-VA-fractie, die ostentatief het gele lint droeg als teken van steun voor de Catalaanse politieke gevangenen. “De EU moet een waardenunie zijn. Net daar schiet men hopeloos tekort”, verweet Diependaele Juncker.

Erosie van de Europese geloofwaardigheid

In zijn repliek kwam Commissievoorzitter Juncker niet verder dan zijn klassieke riedeltje over inmenging in een Spaanse binnenlandse aangelegenheid en grondwettelijkheid. Matthias Diependaele liet er zich niet door van de wijs brengen. “Wij betreuren dat uw stilzwijgen in de Catalaanse kwestie de erosie toont van de geloofwaardigheid van de Europese Unie als verdediger van de democratische basiswaarden van onze Europese unie en alles waar die voor staat”, zei Diependaele.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is