Matthias Diependaele verfijnt hervorming registratierechten

Door Matthias Diependaele op 8 oktober 2021, over deze onderwerpen: Financiën, Een huis kopen
Matthias Diependaele

“We stellen vast dat het voor steeds meer Vlamingen moeilijk wordt om een enige woning aan te kopen.” Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele past de registratierechten aan, zowel voor kopers van een enige woning als kopers van een tweede verblijf. De hervorming van de registratierechten is een van de hoekstenen van de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering.

Vrijdag werd in de schoot van de Vlaamse Regering de hervorming van de registratierechten, die aangekondigd werden tijdens de Septemberverklaring, verder verfijnd. Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele reageert tevreden: “Deze regeling verschaft duidelijkheid en rechtszekerheid. Zowel de kopers van een enige woning als de koper van een tweede verblijf genieten van het meest gunstige tarief tijdens de implementatie van de nieuwe tarieven.”

Enige woning kopen wordt moeilijk voor steeds meer Vlamingen

Minister Diependaele rechtvaardigt de verfijning. “We stellen vast dat het voor steeds meer Vlamingen moeilijk wordt om een enige woning aan te kopen. Daarom verlagen we de registratierechten voor de enige woning van 6 naar 3 procent, voor Vlamingen die grondig renoveren om hun woning energiezuinig te maken verlaagt het tarief zelfs tot 1 procent. We schaffen ook de meeneembaarheid af, deze regel om de verhuismobiliteit aan te moedigen miste doel. Voor Vlamingen die investeren in een bijkomende woning verhogen we de registratierechten van 10 naar 12 procent.”

Nieuwe regeling in het voordeel van zoveel mogelijk kopers

De Vlaamse Regering waakt erover dat de nieuwe regeling, die ingaat vanaf 1 januari 2022, in het voordeel is van zoveel mogelijk kopers. “Vlamingen die al een compromis tekenden voor een enige woning in 2021 en waarvan de akte verlijdt in 2022, zullen toch genieten van de verlaagde registratierechten van 3 of 1 procent bij een ingrijpende energetische renovatie, de aktedatum is het ijkpunt. De Vlamingen die in 2021 investeerden in een andere woning bovenop hun enige woning zullen nog kunnen genieten van de 10 procent registratierechten, ook al verlijdt de akte pas in 2022. De compromisdatum is het ijkpunt.”

Regeling steeds in het voordeel van belastingbetaler

Matthias Diependaele anticipeert met de regeling op de overgangsperiode die eigen is aan elke nieuwe regelgeving. “Dit zorgt soms voor juridische onzekerheid. De regeling die vandaag werd uitgewerkt is steeds in het voordeel van de belastingbetaler, hiermee voeren we een verantwoordelijk en rechtvaardig financieel beleid.”

Termijn om woning te verkopen terwijl je een andere wil aankopen, wordt langer

Een tweede element dat vandaag beslist werd, is de verlenging van de termijn om een woning te verkopen, terwijl je een andere woning wil aankopen. “Om te genieten van de verlaagde registratierechten mag je slechts één woning bezitten. Als overheid geven we nu twee jaar de tijd aan kopers om de voormalige woning te verkopen, een termijn die gelijkloopt met het overbruggingskrediet dat in veel gevallen zal worden afgesloten.”

Extra korting voor bescheiden woning

Een derde element dat vandaag werd afgesproken is de extra korting voor een bescheiden woning. “We verruimen het systeem van kortingen voor een bescheiden woning. Dit is een sociale maatregel, we verlagen de drempel om een woning aan te kopen voor zoveel mogelijk Vlamingen. Meer woningen zullen in aanmerking komen voor een gedeeltelijke vrijstelling van de registratierechten. De aankoopsom wordt met 20.000 euro opgetrokken. Woningen in kernsteden die in aanmerking komen, verhogen we van 220.000 naar 240.000 euro en voor woningen in andere gemeenten van 200.000 naar 220.000 euro. Deze woningen krijgen een vrijstelling voor het betalen van registratierechten op de eerste schijf van 93.333 euro”, besluit Matthias Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is