U bent hier
Premie elektrische wagens slaat niet aan

De ‘zero-emissie premie’ waar particulieren recht op hebben als ze een elektrische wagen kopen, dreigt zijn doel te mislopen. N-VA fractieleider Matthias Diependaele vroeg het aantal aanvragen op. In de eerste jaarhelft van 2017 liepen die terug tot amper 118. “Het systeem lijkt niet te werken.”, stelt Diependaele.
Sinds 2016 krijgt de Vlaming een premie als hij of zij een elektrische wagen aanschaft. De premie verschilt naargelang de kostprijs van de wagen en dooft uit richting 2020. Dit jaar bedraagt ze nog maximaal 4000 euro en minimaal 2000 euro. De Vlaamse regering maakte in 2016 en 2017 telkens 5 miljoen euro vrij voor de premies. De bedoeling is om particulieren te verleiden om de stap te zetten naar emissievrij rijden.
Vorig jaar werden nog 471 premies toegekend; goed voor een subsidie van 2.165.000 euro. Dat was al ver onder de verwachtingen van 5 miljoen. Dit jaar dreigt de premie helemaal stil te vallen: in de eerste jaarhelft waren er amper 118 aanvragen voor een subsidiebedrag van 427.500 euro. Een groot deel van het budget dreigt dus opnieuw niet benut te worden.
De Vlaamse regering neemt zich voor om tegen 2020 60.000 elektrische wagens op de baan te hebben. “Of we die doelstelling gaan halen is nog een vraagteken. Maar sowieso zal het niet dankzij de premie zijn.”, stelt Matthias Diependaele. De premie neemt elk jaar af, dus mogelijks zullen particulieren nog minder geneigd zijn ze in de toekomst aan te vragen. Desalniettemin blijft ze nodig om de prijskloof met traditionele voertuigen wat kleiner te maken.
Het is zeker te verdedigen om als overheid een tijdelijke impulsfinanciering te voorzien om de markt van de elektrische wagens aan te zwengelen. Maar als er geen impuls uit blijkt, moeten we de premie kritisch durven bekijken. “We gaan dit bespreken met bevoegd minister Bart Tommelein. De uitdaging zit nog steeds in het aantrekkelijk maken van elektrische wagens.”, besluit Diependaele.