Vlaamse Regering schaft de fiscale voorkeursregeling voor pick-uptrucks af

Door Matthias Diependaele op 9 december 2022, over deze onderwerpen: Belastingen, Mobiliteit
Man rijdt auto

Vanaf 1 januari 2023 wordt de voorkeursregeling voor pick-uptrucks afgeschaft. Het is niet langer te verantwoorden dat de zware voertuigen minder verkeersbelasting betalen dan een kleine stadsauto, vindt Vlaams minister Matthias Diependaele: “Deze voertuigen werden namelijk tot nu toe belast als lichte vracht en genoten daardoor van een gunstig fiscaal regime. Maar wanneer er geen sprake is van gebruik voor beroepsdoeleinden, is dit geen correcte toepassing van de verkeersbelasting.” 

Oneigenlijk gebruik afgeschaft

Er rijden momenteel ongeveer 37.000 pick-uptrucks die ingeschreven zijn als lichte vracht rond op de Vlaamse wegen. In 2016 ging het nog slechts om 25.000. De voertuigen zijn populair omwille van de fiscale voordelen. In het totaal wordt meer dan de helft van deze pick-uptrucks gebruikt voor privédoeleinden. Dat oneigenlijk gebruik wordt afgeschaft. De pick-uptrucks die professioneel worden gebruikt, blijven fiscaal vrijgesteld. “We behouden het fiscaal voordelig regime enkel voor pick-ups die verbonden zijn aan een ondernemingsnummer. Dat zijn voertuigen die professioneel worden gebruikt, daar gaan we niets aan wijzigen”, aldus Diependaele. 

Niet retroactief toegepast

De Vlaamse Belastingdienst zal de controle uitvoeren bij de inschrijving van het voertuig. Is er geen ondernemingsnummer, dan zal er getaxeerd worden zoals voor een gewone auto. De nieuwe regeling zal enkel gelden voor de nieuw ingeschreven auto’s vanaf 1 januari 2023. “We gaan de spelregels niet aanpassen tijdens het spel. Voor de huidige eigenaars van pick-ups wijzigt er dus niets”, verduidelijkt Diependaele.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is