Vlaamse subsidiedatabank volgend jaar al in gebruik

Door Matthias Diependaele op 19 oktober 2016, over deze onderwerpen: Het middenveld, Financiën, Innovatie, Verandering
Vlaamse subsidiedatabank volgend jaar al in gebruik

De Vlaamse subsidiedatabank die de verschillende subsidiestromen vanuit de diverse overheden in kaart moet brengen, wordt volgend jaar operationeel. “Meer transparantie in de subsidiestromen van de overheid is een belangrijke uitdaging waaraan we met die nieuwe databank tegemoetkomen”, zegt Matthias Diependaele, fractievoorzitter in het Vlaams Parlement.

Het was zijn collega Lorin Parys die enkele weken geleden de kat de bel aanbond. Hij wou de subsidiestroom vanuit de Vlaamse overheid naar het middenveld in kaart brengen. Wegens het ontbreken van een algemeen overzicht moesten de gegevens per departement opgevraagd worden, met als resultaat een fragmentarisch overzicht.

Radicaal digitaal

OraFin, het boekhoudkundige systeem van de Vlaamse overheid, biedt vandaag weliswaar een betalingsoverzicht, maar bevat geen gegevens over het doel of de bestemming van de subsidies. “Een overkoepelende subsidiedatabank moet daaraan tegemoetkomen en het risico op dubbele subsidies vermijden”, aldus Diependaele.

“Al in de loop van 2017 moet de databank operationeel worden. Opnieuw een hele stap vooruit in het voornemen van deze regering om radicaal digitaal te gaan”, besluit de fractievoorzitter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is