Vlaanderen ligt goed in de financiële markt

Door Matthias Diependaele op 5 mei 2021, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting

Met een AA-rating bevestigt kredietbeoordelaar Fitch dat Vlaanderen in topvorm is. “Ondanks de moeilijke omstandigheden van de coronacrisis ben ik blijven hameren op een gezond financieel beleid”, laat Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele weten. “Dat is niet alleen belangrijk voor de slagkracht van de Vlaamse overheid, maar zeker ook voor de welvaart en het welzijn van alle Vlamingen. Ik ben dan ook tevreden dat we van kredietbeoordelaars zoals Fitch een goed rapport krijgen.” Fitch neemt wel een ‘negatieve outlook’ in acht omdat de vooruitzichten voor België negatief zijn.

Met de AA-rating van Fitch heeft Vlaanderen opnieuw de hoogste rating van alle andere regeringen in het land. “Vlaanderen blijft bij een van de weinige regio’s binnen Europa waaraan Fitch een rating boven de soevereine overheid toekent. Een uitzonderlijk unieke situatie.”, beklemtoont Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. “Normaal hebben de deelstaten maximaal een gelijkwaardige rating als de federale overheid. Dit bevestigt natuurlijk de goede en geloofwaardige positie van onze regio.”

België zorgt voor negatieve outlook

Ondanks deze goede rating, krijgt Vlaanderen wel een ‘negatieve outlook’. “Door de negatieve vooruitzichten van België is Vlaanderen het kind van de rekening. Fitch houdt onze outlook ook negatief omdat ze geen zekerheden hebben over de financiële stabiliteit van België”, verduidelijkt minister Diependaele. “Het is niet aan mij om de rekening te maken van de Federale Regering. Wat ik wel weet, is dat een gezond financieel beleid het vertrouwen bij investeerders en ondernemers vergroot. Door die aan te trekken, zorgen we voor jobs en werkzekerheid. Zo verhogen we de welvaart van de burgers. Wie dat niet inziet, draagt een verpletterende politieke verantwoordelijkheid.”

Vlaanderen doorstaat risiscotest

Dat Vlaanderen volgens Fitch deze crisis goed beheerst, bewijzen de zes elementen die in hoge mate aanwezig zijn:

  • het risicoprofiel
  • de robuustheid van de ontvangsten
  • de flexibiliteit van de ontvangsten
  • de houdbaarheid van de uitgaven
  • de robuustheid van de schulden en liquiditeit
  • de flexibiliteit van de schulden en liquiditeit

“Dit is een goed rapport”, concludeert minister Diependaele. “Het is nu onze taak om op de ingeslagen weg verder te werken. Met de Vlaamse brede heroverwegingen en de uitgavennorm bereiden we ons voor om terug aan te knopen bij een begroting in evenwicht. Dat is de beste manier om ons voor te bereiden op een volgende crisis. Een gezonde begroting is de beste levensverzekering van een regering en haar bevolking.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is