"WorxInvest is een gedroomde koper”, vertelt Vlaams minister van Financiën & Begroting Matthias Diependaele (N-VA). “Het bedrijf is verankerd in Vlaanderen en heeft de expertise in huis met gelijkaardige investeringen. De band met Vlaanderen was voor mij cruciaal en werd daarom ook zo opgenomen in de selectiecriteria. Met deze verkoop consolideren we de Gimv in Vlaanderen. De belangrijke rol die de investeringsmaatschappij vandaag in het Vlaams ondernemingsweefsel speelt, wordt hiermee verdergezet.”

Goede deal

Volgens de minister doet Vlaanderen een goede deal door haar aandeel te verkopen. Als beursgenoteerd bedrijf moet Gimv immers de belangen van alle aandeelhouders behartigen, niet alleen die van de Vlaamse overheid. Dit heeft ertoe geleid dat de investeringsmaatschappij een onafhankelijke koers heeft gevaren, waarbij de portefeuille ook geografisch meer gespreid is. De verankering tussen Gimv en de Vlaamse overheid werd zo almaar minder duidelijk. Het behoorde dan ook niet meer tot de kerntaken van de Vlaamse overheid om de Gimv in portefeuille te houden.

De geboden prijs van 375 miljoen euro is bovendien een mooie opsteker voor Vlaanderen en ligt volledig in lijn met de gemiddelde prijs van het Gimv-aandeel over 10 jaar. “De overnameprijs ligt ruim boven de huidige beurskoers. Dat toont aan dat de koper het Vlaamse team en de organisatie van de Gimv zeer waardeert. Dat zijn immers de sleutelfactoren voor het succes van het bedrijf. Dit is een opsteker voor Vlaanderen en de Gimv”, verduidelijkt Diependaele.

Verkoopproces

Nochtans was het verkoopproces allerminst eenvoudig en vol onzekerheden. Toch bleek de procedure succesvol en juist getimed. “Zo’n verkoopproces is altijd onzeker. Niemand kan in een glazen bol kijken. Maar door te kiezen voor de juiste procedure en begeleiding had ik er alle vertrouwen in dat een verkoop mogelijk was. Dat er nu een mooi bedrag wordt betaald voor een investeringsmaatschappij met een erg mooi parcours en veel potentieel is een erkenning dat dit de juiste beslissing op het juiste moment was om de Gimv in de etalage te zetten“, aldus minister Diependaele.