Vlaanderen zetelt in het UNESCO Werelderfgoedcomité

Door Matthias Diependaele op 25 november 2021, over deze onderwerpen: Toerisme, Onroerend erfgoed
Brugge

Op voorstel van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft Vlaanderen, samen met de andere regio’s, een zitje in het Werelderfgoedcomité van UNESCO bemachtigd. “Aanvankelijk was er weinig animo voor het Vlaamse idee, maar uiteindelijk kwam de kandidatuur er toch. En wat blijkt: het was niet eens zo’n gek idee, want tijdens de Algemene Vergadering van de Werelderfgoedconventie hebben we onze zetel in de wacht kunnen slepen. Vlaanderen heeft heel wat prachtige werelderfgoedparels zoals de Wortel-Kolonie, het architecturaal werk van Le Corbusier, de vele Begijnhoven, het Zoniënwoud, ... We zijn dus een ideale partner om mee rond de tafel te zitten”, laat minister Diependaele weten. “We zullen de komende vier jaar deel uitmaken van het 21-koppige prestigieuze comité, dat onder meer beslist over nieuwe werelderfgoederkenningen.” 

Tijdens een spannende verkiezing geraakte België verkozen in de tweede ronde, dankzij de stemmen van 103 landen (op een totaal van 194). Vlaanderen zal, samen met de andere regio’s, België in het Werelderfgoedcomité vertegenwoordigen.

Vlaams minister Matthias Diependaele: “Als lid van het Comité willen we inzetten op de geloofwaardigheid van de Werelderfgoedconventie, die volgend jaar haar 50ste verjaardag viert. Maar ook mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, duurzaam toerisme en erfgoed in tijden van conflicten staan hoog op de agenda. Het goed beheer van werelderfgoederen, en ontwikkelingen in hun omgeving, wordt ook een speerpunt van ons mandaat.”

21 landen: Argentinië, België, Bulgarije, Egypte, Ethiopië, Griekenland, India, Italië, Japan, Mali, Mexico, Nigeria, Oman, Qatar, Russische Federatie, Rwanda, Saint Vincent en de Grenadines, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Thailand, Zambia.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is