576.000 euro voor de restauratie van het herenhuis Van Winckel in Dendermonde

Door Matthias Diependaele op 28 juli 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Herenhuis Van Winckel

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 576.876,20 euro toe voor de restauratie van het herenhuis Van Winckel in Dendermonde.  
“Ik ben blij dat we met deze restauratie van herenhuis Van Winckel en de verbouwingen in CC Belgica een nieuwe polyvalente en karakteristieke cultuursite kunnen creëren in het hart van Dendermonde,” zegt minister Diependaele.

Met de totaalrestauratie van herenhuis Van Winckel wil de stad Dendermonde het pand herwaarderen en een duurzame herbestemming geven als uitbreiding van het aangrenzende CC Belgica. Niet enkel de administratie van het cultuurcentrum zal er gehuisvest worden, maar ook vergaderzalen en multifunctioneel inzetbare lokalen worden voorzien om zo op de hele site een dynamisch en levendig cultuurerf te realiseren voor de inwoners van Dendermonde en de omliggende streek.

De gevels worden gerestaureerd en het dak hersteld. De restauratie van het beglaasd dak van de veranda is gebaseerd op de originele bouwplannen, en voldoet aan de hedendaagse brandnormering en glasnorm. Het moet de oorspronkelijke lichtinval terugbrengen in het interieur. De originele interieurindeling blijft bewaard. Ook worden verschillende originele tuinelementen gerestaureerd. Om het herenhuis en CC Belgica intern met elkaar te verbinden, creëert men nieuwe doorgangen op plaatsen waar de minste schade wordt aangebracht aan het erfgoed. Het cultuurcafé wordt verplaatst naar de representatieve salons van herenhuis Van Winckel met maximaal behoud van de originele parketvloer. Op de verdiepingen worden vergaderzalen en multifunctionele lokalen voorzien met respect voor de oorspronkelijke inrichting en indeling.

Rond 1923 richtte architect Hubert De Maen uit Lokeren langs de - tijdens WOI bijna volledig verwoeste - Kerkstraat in opdracht van rechter Van Winckel een majestueus nieuw herenhuis op. Door zijn indrukwekkende straatgevel in eclectische stijl met invloeden uit de art deco en het neoclassicisme, is herenhuis Van Winckel beeldbepalend in het beschermde stadgezicht van de Kerkstraat. De woning heeft quasi geen wijzigen ondergaan en het fraaie interieur, eveneens ontworpen door de architect, is zeer intact bewaard gebleven.

Het gebouw is sinds 2003 een beschermd monument.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is