6 miljoen euro voor restauratie Plateau-Rozier (Universiteit Gent)

Door Matthias Diependaele op 10 juni 2020
Plateau-Rozier

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 6 miljoen euro toe voor de restauratie van het Instituut der Wetenschappen met meteorologisch observatorium in Gent (Plateau-Rozier). “Al verschillende jaren werkt Universiteit Gent aan de totaalrestauratie van dit prachtige instituut. Het instituut is niet enkel een gebouw, maar is in zijn geheel een neoclassicistisch kunstwerk. Ik ben tevreden dat we dit prachtig stukje erfgoed op deze manier waardig kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties”, laat minister Diependaele weten.

Meerjarenovereenkomst

Vlaams minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele maakt 6 miljoen euro vrij voor de restauratie van Plateau-Rozier (Universiteit Gent). Dankzij de meerjarenovereenkomst die Universiteit Gent nu afsluit met de Vlaamse overheid kan ze de restauratiewerken verder opnemen. “De komende vier jaar investeren we hiervoor 6.068.638,75 miljoen euro. Met deze premie zal de universiteit de technische uitrustingen vervangen of aangepast en broodnodige restauraties aan het gebouw uitvoeren zodat het gebouw in de toekomst in gebruik kan blijven om les in te geven”, verduidelijkt minister Diependaele.

Rector Rik Van de Walle (Universiteit Gent): “Met deze erfgoedpremie krijgen we wat we nodig hadden om het complex Plateau-Rozier opnieuw te laten schitteren. We zijn de overheid daar erkentelijk en dankbaar voor. We koesteren ons erfgoed en we behandelen dat historisch patrimonium met de grootst mogelijke zorg. Maar de uitdagingen van dergelijke restauraties zijn enorm groot en uiteenlopend, vooral omdat we dit erfgoed met velen willen delen: niet alleen met de universitaire gemeenschap maar ook met het brede publiek. Mede daarom zijn de toegankelijkheid, functionaliteit en duurzaamheid van onze monumentale gebouwen cruciale aandachtspunten. De erfgoedpremie voor het complex Plateau-Rozier helpt ons alvast een flink stuk vooruit om die aandachtspunten waar te maken.”

Eerste schijf: 2 miljoen euro

Vandaag ontvangt Universiteit Gent een eerste schrijf van 2 miljoen euro. “De universiteit zal deze premie gebruiken om de binnenkoer van Plateau-Rozier om te bouwen tot binnentuin. Het wordt een unieke zit-, ontmoetings- en studieplek voor de Gentse universiteitsstudenten. Ook de daken en de gevel van het aanpalend gebouw zullen een opknapbeurt krijgen”, laat minister Diependaele weten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is