Vlaanderen voorziet deze legislatuur een recordbedrag aan investeringen in sociale woningbouw: 4,5 miljard euro. “De centen liggen er, nu moeten de bakstenen volgen”, laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. “Om sociale woningen te bouwen, rekenen we niet alleen op de verschillende huisvestingsmaatschappijen, maar richten we ons ook naar de private sector.” Daarom lanceert minister Diependaele drie nieuwe oproepen: een CBO-procedure, een Design & Build-procedure en een SVK-pro-procedure.

Bouwen en verkopen

“Sociale woningen laten bouwen door private ondernemers op gronden van deze ondernemer, dat is wat we met de CBO-procedure willen doen. Met de Design & Build focussen we dan weer op appartementen op gronden van de sociale huisvesting zelf”, legt minister Diependaele uit. “Deze twee opdrachten bestaan uit het ontwerp en de bouw van sociale woningen en appartementen, die de onderneming daarna doorverkoopt aan de sociale huisvestingsmaatschappijen. Hierdoor ontzorgen we de huisvestingsmaatschappijen van de taken die ze als de bouwheer heeft.”

De eerste fase van de procedure maakt de minister zo laagdrempelig mogelijk. “Zo hopen we meer private actoren te betrekken bij sociaal wonen en dus meer mensen aan een betaalbare, kwalitatieve woning te kunnen helpen”, verduidelijkt minister Diependaele.

De CBO-oproep staat online en loopt tot 11 februari 2022. Projecten kunnen op locaties in bijna heel Vlaanderen: 65 van de 88 sociale huisvestingsmaatschappijen stellen (delen van) hun werkingsgebied beschikbaar.

De Design & Build-procedure voor appartementen komt dit najaar nog online.

Bouwen en verhuren

De oproep voor SVK-pro heeft een andere benadering dan de CBO- en Design & Build-procedure, maar het doel blijft hetzelfde. “Met SVK-pro bouwt de private sector sociale appartementen of woningen om vervolgens minimaal 15 jaar lang te verhuren aan sociale verhuurkantoren. Er zijn tal van voordelen voor de private sector om hierop in te tekenen: een gewaarborgd huurinkomen met een verhuurgarantie nog voor de eerste stenen er liggen, een zekere verhuurperiode van minimaal 15 jaar en een verlaagd btw-tarief van 12 procent in plaats van 21 procent, voor sloop- en heropbouw is dat tot 31 december 2022 nog 6 procent”, geeft minister Diependaele mee.

Deze oproep zal vanaf 16 november online komen.