Diependaele gaat op zoek naar historische frietkoten

Door Matthias Diependaele op 28 mei 2023, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Matthias Diependaele bakt frietjes in frietkot

De frietkotcultuur, zowel het ambacht van het frieten bakken als de hele frietbeleving die erbij hoort, is erkend als immaterieel erfgoed. In elke gemeente in Vlaanderen is er een frituur te vinden. Frietkoten bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen en steden. Daarom wil Vlaams minister Matthias Diependaele de meest authentieke frituren beschermen. “De Vlaming is verknocht aan zijn frituur. Hoeveel gezinnen hebben er niet een vaste weekdag waarop ze frietjes halen bij de frituur? Het is een levende traditie in Vlaanderen,” zegt minister Diependaele. “Toch lezen we regelmatig in de media dat er weer een frietkot verdwijnt. Ik vind het dan ook logisch dat we naast kerken en kastelen ook enkele van de meest typische frituren beschermen.”

Volgens frituristenfederatie Navefri zouden er van de ruim 4.500 frituren in ons land een kleine duizend losstaande frietkoten zijn. Maar dat worden er steeds minder. Hoog tijd dus om enkele van die typische frituren te bewaren voor de toekomst.

Met lokale besturen op zoek naar echte pareltjes

Het agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt welke historische frituren in aanmerking komen voor een bescherming als monument. Daarvoor roept minister Diependaele de hulp in van de lokale besturen: “Ik wil de Vlaamse lokale besturen actief betrekken om de meest historische frietkoten in kaart te brengen. Het is uiteraard niet de bedoeling om alles te beschermen. We kiezen enkel voor de echte pareltjes. Wel wil ik een mooie staalkaart samenstellen voor volgende generaties. Ik ga ervan uit dat we finaal een vijftal frituren zullen beschermen.”

Lokale besturen kunnen tot 18 juni hun voorstellen voor bescherming bezorgen aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Het is belangrijk dat frituristen geen hinder ondervinden van de bescherming en gewoon door kunnen gaan met het bakken van heerlijke frieten. Daarom wordt de sector nauw betrokken bij dit onderzoek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is