Federale btw-verlaging voor sloop en heropbouw is niet ambitieus genoeg

Door Matthias Diependaele op 3 november 2020, over deze onderwerpen: Belastingen, Een huis kopen, Huren, Klimaat

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele wordt niet echt warm van de btw-verlaging voor sloop en heropbouw van de federale regering. “De nieuwe regeling legt te veel beperkingen en regels op”, laat minister Diependaele weten. “Het verlaagde btw-tarief wordt bijvoorbeeld voorbehouden voor de enige en eigen gezinswoning. Deze regeling is dus véél strenger dan de huidige: voor alle woningen. Sloop en heropbouw is dikwijls veel ecologischer dan renovatie, daarom moeten we dit maximaal stimuleren. Dat was ook de oproep aan de federale regering die de Vlaamse Regering vorig jaar al opnam in haar regeerakkoord.”

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele is mager tevreden dat de federale regering op vraag van de Vlaamse Regering de btw voor sloop en heropbouw verlaagd heeft. “Het principe is inderdaad goed, maar de uitwerking strookt niet met de Vlaamse ambities. De federale regering hanteert te veel regels en beperkingen”, vindt Vlaams minister Diependaele. “In de regeling die vandaag voor de 13 Vlaamse centrumsteden geldt, is de enige voorwaarde dat het om een woning moet gaan. Simpel én duidelijk.”

Enige en eigen woning

De federale regeling spreekt over ‘een verlaagd btw-tarief dat voorbehouden is voor de enige en eigen gezinswoning’. Dat is een inperking in vergelijking met de bestaande wetgeving. Vlaams minister Diependaele: “Een woning om te verhuren bijvoorbeeld komt niet meer in aanmerking voor een btw-verlaging. De Vlaamse huurmarkt is een belangrijke schakel binnen ons woonbeleid en ook daar liggen nog heel wat energetische uitdagingen op de plank. Sloop en heropbouw is dikwijls veel milieu- en klimaatvriendelijker dan renovatie. Dat levert bijgevolg een energiewinst op voor huurder en verhuurder.”
 
“De huidige regeling voor de 13 Vlaamse centrumsteden blijft gewoon bestaan. Met andere woorden: we krijgen opnieuw twee soorten regels die naast elkaar blijven bestaan. De oproep van de Vlaamse Regering was om alle steden en gemeenten gelijk te schakelen naar de huidige regelgeving. Dit is een gemiste kans van de federale regering”, laat Vlaams minister Diependaele nog weten.

Overleg opstarten

Omdat de federale regelingen te beperkend zijn en niet voldoen aan de Vlaamse ambities, zal Vlaams minister Diependaele contact opnemen met de bouwsector om de gevolgen hiervan in kaart te brengen. De minister wil ook het overleg opstarten met zijn federale collega’s om de regeling te remediëren en ambitieuzer te maken. “We hebben allemaal vragen bij het ‘waarom’ van deze regels en beperkingen. Ik wil een duidelijke oproep lanceren naar de federale regering: laat alle woningen in aanmerking komen voor sloop- en heropbouw aan 6 procent btw. Dat is goed voor het klimaat en – laat ons er geen doekjes om winden – ook goed voor de portemonnee van de vele hardwerkende en jonge Vlamingen”, besluit Vlaams minister Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is