Federale schrapping btw-regeling is nekschot voor bouwplannen vele Vlamingen

Door Matthias Diependaele op 6 september 2023
Matthias Diependaele

De federale overheid beslist om de gunstige btw-regeling voor het slopen en heropbouwen van woningen eind dit jaar te schrappen. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele verwijt de Vivaldi-regering “onverantwoord beleid”. “Deze beslissing doet alle Vlaamse inspanningen teniet, net nu bouwen en lenen voor een eigen woningen duurder wordt. Ik vrees dat veel Vlamingen hun verbouwproject in de koelkast zullen steken.”

Wie zijn woning sloopt en heropbouwt kon enkele jaren genieten van een gunstig btw-regime van zes procent. Die maatregel kwam er om de bouwsector tijdens corona een duwtje in de rug te geven. “Maar de federale regering slaagde er niet in om een langetermijnperspectief te bieden rond deze maatregel, zodat de bouwsector jarenlang in juridische onzekerheid werd gehouden”, zegt Matthias Diependaele.

“Dat is onverantwoord beleid. Veel Vlamingen rekenden op dat verlaagde btw-tarief om hun project te realiseren. Maar die kosten zullen op 1 januari met 15 procent toenemen. Ik vrees dat veel Vlamingen hun project in de koelkast zullen steken omwille van de betaalbaarheid.”

“De Vlaamse Regering deed de voorbije jaren heel wat inspanningen om investeringen in de renovatie van verouderde woningen te stimuleren. Met deze demarche van de federale regering worden al die inspanningen tenietgedaan.”

“Net nu bouwen en lenen voor een eigen woning duurder wordt, geeft de federale overheid het nekschot voor de bouwplannen van veel Vlamingen. De bouwsector zal deze beslissing van minister Van Peteghem zeker voelen”, besluit Matthias Diependaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is