In het regeerakkoord van deze Vlaamse Regering is er bijzondere aandacht voor culturele topinfrastructuur. Deze bestuursperiode maakt de Vlaamse Regering 95 miljoen euro extra vrij voor de infrastructuurprojecten van KMSKA, M HKA, Bourla, de Gentse Opera, het Kaaitheater en de vernieuwde museumsite in Brugge. 

De Opera in Gent is een beschermd monument. Daarom werken het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het agentschap Onroerend Erfgoed samen om dit project vanuit de Vlaamse overheid te ondersteunen.  

Van productie- naar presentatieplek voor meerdere gezelschappen

Het totale projectbudget is geraamd op 112,22 miljoen euro. De Vlaamse Regering zorgt voor een subsidie van 67,3 miljoen euro, verspreid over twee bestuursperiodes. 

Het team van DRDH Architects uit Londen won samen met BAS bvba uit Leuven de internationale Open Oproep voor de renovatie van de Gentse Opera.   De architecten werken momenteel het masterplan verder uit. Het volledige operahuis en het daarbij aanpalende justitiegebouw dat gelegen is binnen het bouwblok van de opera worden herdacht. De aankoop van dat aanpalende gebouw is voorzien in 2021 en is een belangrijke stap voor de toekomst van het operagebouw. In de toekomst zal de Gentse opera zich verder ontwikkelen tot een nog sterkere presentatieplek. Het huis, dat nu een gesloten indruk maakt, kan door het bouwen van extra ruimte een thuis en speelplek zijn voor  diverse gezelschappen en actoren en meer producties en events hosten. Het wordt een uitnodigende plek waar je als voorbijganger eenvoudig doorheen kan lopen. 

Ik ben erg blij dat we samen met de stad Gent dit architecturale meesterwerk kunnen herbestemmen. De laureaten van de Open Oproep, DRDH Architects uit Londen, ontwikkelden een interessante ruimtelijke visie. Het ontpitte bouwblok wordt intelligent benut met in het hart een publiek pleintje dat verwijst naar de historische oorsprong van de site. De architecten hebben goede voorstellen op vlak van theatertechniek en akoestiek geformuleerd, waaronder een vergroting van de orkestbak en een verhoging van de toneeltoren. Een nieuw atrium ontsluit niet alleen de oude zalen, maar ook een nieuw torengebouw. Dat bevat een extra zaal, een repetitieruimte en een zijtoneel waar leveringen mogelijk zijn via een vrachtwagenlift. De kers op de taart is een tweede kleine zaal, die voorstellingen met een prachtig zicht over de stad belooft. DRDH Architects combineert de zorg voor dit zeer waardevolle historische huis met een aantal troeven voor een gevarieerd toekomstig gebruik”, zegt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

De Gentse Opera is een architecturaal meesterwerk van de befaamde Gentse architect Lodewijk Roelandt. De neoclassicistische gevelarchitectuur is geïnspireerd op de Italiaanse renaissance. Het rijke interieur is artistiek erg waardevol. De operazaal, de foyer, de balzaal en de concertzaal zijn onder leiding van de Parijse kunstenaarsdecorateurs J. Philastre en Ch. Cambon weelderig gedecoreerd. Ik ben erg blij dat we samen met de stad Gent dit monument herbestemmen. De laureaten van de Open Oproep, het Londense bureau DRDH Architects, zorgen ervoor dat er niet enkel meer ruimte en licht in de gebouwen komen, maar ook voor een grotere verbinding met de rest van de omgeving. Door te investeren in erfgoed investeren we in een kwalitatieve leefomgeving die invloed heeft op het welzijn van iedereen. Dit grote complexe investeringsproject draagt zijn steentje bij aan de welvaart van Vlaanderen”, besluit Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

De plannen voor de renovatie van de Gentse Opera liggen al jaren op tafel. Het engagement van Vlaanderen biedt nu de nodige zekerheden en zorgt ervoor dat we een grote stap vooruit kunnen zetten in dit dossier. Na het afronden van het masterplan zal het ontwerpteam begin 2021 starten aan de eigenlijke ontwerpstudie. Aanvang van de werken staat voorlopig gepland voor 2024. Het doel is om in 2028 de nieuwe Opera te kunnen inhuldigen.” Sami Souguir - Schepen van cultuur en  stadsontwikkeling.

"We zijn erg dankbaar dat Vlaanderen en de Stad Gent met dit belangrijke engagement investeren in de langetermijnvisie voor Opera Gent. Na jaren van dromen en plannen kunnen we aan de realisatie van het masterplan beginnen. Het uiteindelijke resultaat zal niet enkel een geschenk zijn voor de stad Gent, maar voor heel Vlaanderen. Naast een cadeau voor het opera- en balletpubliek ook voor alle cultuurliefhebbers en partnerorganisaties.”  André Gantman - voorzitter Opera Ballet Vlaanderen en Jan Raes – algemeen directeur Opera Ballet Vlaanderen.