Op de goede weg

Vlaanderen gaf in 2017 2,89 procent van zijn bbp uit aan onderzoek en ontwikkeling, stelt het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring. Dat is fors meer dan tien jaar geleden. De privésector neemt 2,16 procentpunt voor zijn rekening, de overheid 0,72 procentpunt. Vooral de overheid moet een tandje bijsteken. Vooropgesteld wordt dat de overheid een derde van de inspanning doet.
“De cijfers gaan de goede richting uit, maar dateren wel van 2017”, zegt fractievoorzitter Matthias Diependaele. “Sindsdien gaat het door extra investeringen in 2018 en 2019 nog beter. Volgens recente cijfers kunnen we stellen dat we in 2019 de 3-procentnorm benaderen. De investeringen hebben een zogenaamd ‘multiplicator-effect’: elke euro die we investeren resulteert in vele euro’s meerwaarde en extra economische groei.”

Lat moet nog hoger

Matthias Diependaele legt de lat echter nog hoger: “Investeren in innovatie betaalt zichzelf terug. Het betekent dat we investeren in onze economie, hetgeen noodzakelijk is voor onze toekomstige welvaart. Daarom moet de volgende Vlaamse Regering bijkomend investeren in innovatie. We moeten er zo snel mogelijk voor zorgen dat de overheid minstens een derde van de inspanning doet. Meer zelfs: op middellange termijn moeten we de ambitie hebben om dezelfde cijfers als landen zoals Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland voor te kunnen leggen. Zij zitten met meer dan drie procent investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de kop van het Europese peloton.”