Matthias Diependaele: “Moed hebben om miserie van vandaag nu op te lossen, niet morgen”

Door Matthias Diependaele op 29 september 2022, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting
Matthias Diependaele in De Afspraak

In De Afspraak kwam Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele nog eens terug op de ondersteuningsmaatregelen die de Vlaamse Regering heeft genomen. Hij verdedigde daarbij de begrotingsorthodoxie die Vlaanderen daarbij aan de dag legt: “Als verantwoordelijke politicus mag je de miserie van vandaag niet zomaar doorschuiven naar de generaties van morgen. We moeten de moed opbrengen om de miserie van vandaag nu op te lossen.”

De Septemberverklaring kwam moeilijk tot stand, maar Matthias Diependaele staat pal achter de maatregelen die de Vlaamse Regering heeft genomen. “We doen heel wat financiële inspanningen voor de mensen die dat het meest nodig hebben. Dit is nu al de derde crisis in deze legislatuur. Met de beperkte middelen die we hebben maken we de keuze om die mensen overeind te houden die dreigen om te vallen.”

Boven of onder knie amputeren

De begrotingsminister weerlegt dan ook de kritiek dat Vlaanderen veel meer zou kunnen doen, bijvoorbeeld door het extra geld dat door de inflatie naar de regio vloeit, de zogenaamde inflatiebonus. “Sommige mensen doen dat af als een voordeel. Dat is alsof je een patiënt zegt dat je zijn been gaat amputeren onder de knie in plaats van erboven. We zitten nu al zwaar in het rood in Vlaanderen. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat een gezonde begroting op lange termijn de beste ondersteuning biedt.”

Vlaamse kinderen behoeden

Hij verwijst daarbij naar landen als Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen, die de coronacrisis veel beter het hoofd konden bieden omdat ze een gezonde financiële huishouding hadden. “Als je dan ziet dat Wallonië het kindergeld wél indexeert maar met catastrofale financieringsproblemen zit, dan weet je dat het de Waalse kinderen zijn die dat ooit gaan moeten oplossen. Zoiets wil ik onze Vlaamse kinderen niet aandoen.”

Niet de laatste crisis

“Dit is niet de laatste crisis, daar moeten we ons geen begoochelingen over maken. Als we die volgende crisissen willen aanpakken, dan heb je één ding nodig: een stevige, gezonde begroting”, besluit Matthias Diependaele.

Kijk hier voor het volledige debat in De Afspraak (beschikbaar op VRT MAX tot zaterdag 29/10/2022).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is