Minister Diependaele lanceert Onroerenderfgoedprijs 2021

Door Matthias Diependaele op 21 december 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Onroerend erfgoed

“Waar u zich thuis voelt, daar zijn wij trots op.” Met die slagzin lanceert Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de zesde Onroerenderfgoedprijs. Voor de editie van 2021 gaat de Vlaamse overheid op zoek naar beschermd erfgoed dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek, zoals een woning, een school, een graftombe of een besloten tuin. Beheerders van dergelijke verborgen parels kunnen zich inschrijven tot en met 1 maart 2021.

Ontoegankelijk erfgoed voor het grote publiek

“De Onroerenderfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan beschermd erfgoed dat recent opviel door goed beheer”, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten. Het kan gaan om bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Zowel particulieren, openbare besturen als andere initiatiefnemers kunnen een project indienen. Dit jaar kan alleen erfgoed deelnemen dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek.

Drie laureaten, een winnaar en een publieksprijs

Kandidaten voor de wedstrijd kunnen zich online inschrijven tot en met 1 maart 2021. Uit alle deelnemers zal de jury uiteindelijk drie laureaten kiezen. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2021. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn favoriete laureaat. Aannemers en ontwerpers maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap. “Tot de vorige winnaars behoren de Roma, Kasteel Boterberg, schoenfabriek Eperon d’Or, het gildehuis van de Vrije Schippers en het Predikherenklooster. Wie deze jaargang de Onroerenderfgoedprijs wint, weten we op vrijdag 1 oktober 2021”, vertelt minister Diependaele.

Voor meer informatie: www.onroerenderfgoedprijs.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is