Minister Diependaele stelt kleurcodes woonbeleid voor: “Verhuizen mag, ook in code rood”

Door Matthias Diependaele op 25 oktober 2020, over deze onderwerpen: Een huis kopen, Huren, Coronacrisis
verhuisdoos en sleutel nieuwe woonst

Op voorstel van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele keurden het Overlegcomité en de Vlaamse Regering de kleurencodes voor het Vlaams woonbeleid goed. “Dankzij deze kleurcodes zal het voor de Vlamingen en voor de woonsector duidelijk zijn wat mag en niet mag binnen bepaalde pandemiescenario’s. De kleurcodes gaan van groen, over naar geel en oranje tot rood”, laat minister Diependaele weten.

Voor de uitwerking van de barometer richt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele zich op vier mogelijke pandemiescenario's:

  • In het scenario GROEN zijn er geen risico's, en verloopt alles zoals in de periode vóór Covid-19;
  • In de scenario's GEEL en ORANJE bevinden we ons in tussenfasen, die elk verschillende maatregelen met zich kunnen meebrengen;
  • In het scenario ROOD komt er mogelijk opnieuw een soort van blijf-in-uw-kot richtlijn.

Minister Diependaele zal bepalen in welke fase de coronaviruspandemie zich bevindt en voor welk duidelijk afgebakend deelgebied de fase van toepassing is. In de loop van volgende week zal minister Diependaele code oranje afkondigen.

Geel en oranje

Bij deze fase geldt er een algemeen principe: niet-essentiële contacten beperken. “Een nieuwe huur- of koopovereenkomst, of een notariële akte kunnen bijvoorbeeld op kantoor ondertekend worden met inachtneming van de voorzorgsmaatregelen. De sleuteloverdracht gebeurt met inachtneming van de algemene voorzorgsmaatregelen. Dat is vandaag ook al zo”, laat minister Diependaele weten.

Code rood

Tijdens code rood vermijden we maximaal alle contacten. Een nieuwe huurovereenkomst wordt bij voorkeur ondertekend per mail, per post of digitaal. Enkel dringende herstellingen mogen worden uitgevoerd, met inachtneming van de algemene voorzorgsmaatregelen.

Voor kotstudenten herlanceert minister Diependaele de kwijtschelding van bepaalde kosten. “Indien de student door een nationale of regionale coronamaatregel – en dus niet ad hoc door een universiteit of hogeschool – verplicht wordt een vaste verblijfplaats te kiezen, verkrijgt hij van de verhuurder kwijtschelding van de kosten voor energie en water voor de periode waarin hij geen gebruik maakte van het studentenverblijf. De student moet de verhuurder tijdig op de hoogte brengen van zijn keuze.”

Verhuizen mag in alle kleurcodes

In bepaalde gevallen veranderen de kleurencodes niets aan de maatregelen. “Verhuizingen met of zonder verhuisfirma’s bijvoorbeeld zijn in alle omstandigheden toegelaten met inachtneming van de algemene voorzorgsmaatregelen”, licht minister Diependaele toe.

Wat de betaling van de huurprijs betreft, moet de huurder steeds de huurprijs blijven betalen. Minister Diependaele: “Omwille van bijzondere omstandigheden raad ik echter aan dat, naargelang de concrete omstandigheden, de verhuurder zich soepel en menselijk opstelt. Het Fonds ter bestrijding van de uithuiszettingen kan worden ingeschakeld bij tijdelijke betalingsmoeilijkheden door de huurder.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is