Minister Diependaele waarschuwt voor nieuwe phishingmail

Door Matthias Diependaele op 23 februari 2021, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele waarschuwt voor een phishingmail die momenteel rondgaat. “Het gaat over een zogezegde belastingteruggave”, laat de minister weten. “Op het eerste gezicht ziet de mail er geloofwaardig uit, maar enkele details verraden dat er iemand met slechte bedoelingen achter deze mail zit.” De minister vraagt om uiterst waakzaam te zijn en nooit op de links in de mail te klikken. Wie vragen heeft over de Vlaamse belastingen kan altijd contact opnemen met de Vlaamse Belastingdienst op het gratis nummer 1700.

In de mail die de Vlaamse Belastingdienst zogezegd verspreidt, roept de afzender op om naar een valse website te surfen “ter verificatie" van uw gegevens. Het valse mailbericht belooft dat de ontvanger een “belastingteruggave” krijgt.

Hoe herken je deze valse mail?

Hoewel de mail er op het eerste gezicht geloofwaardig uitziet, verraden bepaalde details het frauduleuze karakter van de mail:

  • Spellingsfouten (Geach…te in de aanspreking, terrugave in de link, Fede…rale Overhe…idsdienst Fina…nciën in de handtekening).
  • Als je met de cursor over de link “www.vlaanderen.be/terrugave” gaat, zie je dat de hyperlink je niet naar een Vlaanderen-website doorstuurt, maar naar een Google-docs, een webformulier om jouw gegevens in te vullen.
  • De afzender van de mail is de Federale Overheidsdienst, maar de inhoud van de mail gaat over Vlaamse belastingen. Het mailbericht dat bij ons terechtkwam, werd ook verstuurd vanuit Nederland.
  • De lay-out van de mail is niet conform de huisstijl van de Vlaamse Overheid, zo is bijvoorbeeld het logo niet in verhouding met de opmaak van de mail.

Bellen naar 1700

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele laat weten dat de mail om oplichting gaat en vraagt om nooit op de links in dergelijke berichten te klikken. “Criminelen en fraudeurs willen de Vlamingen oplichten met phishingmails. Ik roep iedereen op om waakzaam te zijn en niet te reageren op deze berichten. De officiële communicatie tussen de overheid en haar burgers verloopt nooit via mail, tenzij u zelf heeft aangegeven dat u via mail wil gecontacteerd worden. Wie twijfelt aan de echtheid van de mails, neemt best contact op met de Vlaamse Belastingdienst op het gratis nummer 1700. Wie twijfelt aan de echtheid van de mails, neemt best contact op met de Vlaamse Belastingdienst op het gratis nummer 1700”,verduidelijkt minister Diependaele.

Tips om phishing te herkennen vindt u op https://www.safeonweb.be. (Vermoedelijke) phishing-berichten kunnen voor onderzoek doorgegeven worden aan verdacht [at] safeonweb.be.

Wie schade heeft geleden door phishing, dient best klacht in bij de politie.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is