Kopie van de mail

n de mail die de Vlaamse Belastingdienst zogezegd verspreidt, roept de afzender op om naar een valse website te surfen “ter verificatie" van uw gegevens. Het valse mailbericht belooft dat de ontvanger een “belastingteruggave” krijgt.

Hoe herken je deze valse mail?

Hoewel de mail er op het eerste gezicht geloofwaardig uitziet, verraden bepaalde details het frauduleuze karakter van de mail:

  • Spellingsfouten (Geach…te in de aanspreking, terrugave in de link, Fede…rale Overhe…idsdienst Fina…nciën in de handtekening).
  • Als je met de cursor over de link “www.vlaanderen.be/terrugave” gaat, zie je dat de hyperlink je niet naar een Vlaanderen-website doorstuurt, maar naar een Google-docs, een webformulier om jouw gegevens in te vullen.
  • De afzender van de mail is de Federale Overheidsdienst, maar de inhoud van de mail gaat over Vlaamse belastingen. Het mailbericht dat bij ons terechtkwam, werd ook verstuurd vanuit Nederland.
  • De lay-out van de mail is niet conform de huisstijl van de Vlaamse Overheid, zo is bijvoorbeeld het logo niet in verhouding met de opmaak van de mail.

Bellen naar 1700

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele laat weten dat de mail om oplichting gaat en vraagt om nooit op de links in dergelijke berichten te klikken. “Criminelen en fraudeurs willen de Vlamingen oplichten met phishingmails. Ik roep iedereen op om waakzaam te zijn en niet te reageren op deze berichten. De officiële communicatie tussen de overheid en haar burgers verloopt nooit via mail, tenzij u zelf heeft aangegeven dat u via mail wil gecontacteerd worden. Wie twijfelt aan de echtheid van de mails, neemt best contact op met de Vlaamse Belastingdienst op het gratis nummer 1700. Wie twijfelt aan de echtheid van de mails, neemt best contact op met de Vlaamse Belastingdienst op het gratis nummer 1700”,verduidelijkt minister Diependaele.

Tips om phishing te herkennen vindt u op https://www.safeonweb.be. (Vermoedelijke) phishing-berichten kunnen voor onderzoek doorgegeven worden aan verdacht@safeonweb.be.

Wie schade heeft geleden door phishing, dient best klacht in bij de politie.