Wie een sociale woning huurt, mag tegelijkertijd geen eigen woning bezitten. In Vlaanderen verloopt die controle dankzij het kadaster zonder problemen, maar wanneer het gaat over woningen in het buitenland, is de controle niet altijd even evident. “Sommige sociale huisvestingsmaatschappijen zoals Woonhaven (Antwerpen) en De Zonnige Woonst (Hamme) zijn al even bezig met het buitenlands eigendomsonderzoek via private onderzoekbureaus”, laat Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele weten. “Dit initiatief werkt. Verschillende vonnissen gebruiken het eigendomsonderzoek als basis voor de bewijsstukken. Enkele dagen terug sprak het hof van beroep in Antwerpen een vonnis uit waarin fraudeurs 60.849,02 euro aan onterechte sociale voordelen moesten terugbetalen.”

Vlaanderenbreed uitrollen

Voor minister Diependaele is dit nog maar eens het bewijs dat het eigendomsonderzoek werkt en juridisch standhoudt. “Het vonnis in het voordeel van Woonhaven (Antwerpen) toont aan dat het eigendomsonderzoek een rechtmatig bewijsstuk is.” Het voornemen om het buitenlands eigendomsonderzoek Vlaanderenbreed uit te rollen, staat verankerd in het Vlaams regeerakkoord. “Met Vlaanderen voorzien we dit voorjaar een raamovereenkomst, waarop alle sociale verhuurders kunnen op intekenen. Zo kunnen we de strijd tegen malafide sociale huurders beter structureren en opvoeren.”

5 miljoen euro voor buitenlands eigendomsonderzoek

Minister Diependaele besliste onlangs om met de Vlaamse Regering 5 miljoen extra uit te trekken ter ondersteuning van het buitenlands eigendomsonderzoek. “Het raamcontract biedt inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan sociale verhuurders. Daarnaast voorzien we een financiële ondersteuning, zowel voor de vooronderzoeken als voor de onderzoeken ten gronde. Omdat we ook vaststelden dat dit financieel element een groot struikelblok was om aan zo’n onderzoek te beginnen. Elk onderzoek leidt immers niet tot een positief resultaat. We verlagen hiermee de drempel voor eenieder wie sociaal verhuurt, SHM’s, SVK’s en lokale besturen, om malafide sociale huurders op te sporen”, besluit Matthias Diependaele.