Scholen aan de slag met erfgoed na geslaagde 21ste Erfgoeddag

Door Ben Weyts, Matthias Diependaele op 24 april 2022, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Buitengewoon onderwijs, Onroerend erfgoed

De 21ste editie van de Vlaamse Erfgoeddag kende een groot succes, dankzij het recordaantal activiteiten en natuurlijk het mooie weer. Dat wist een tevreden Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele te melden. Voor de eerste keer is er nu ook een aanvullend aanbod specifiek voor scholen. Zo kunnen leerlingen in de week van 25 tot 29 april met hun klas ook aan de slag met erfgoedmateriaal. Er zijn immers veel mooie én relevante verhalen te vertellen. “We willen jong en oud warm maken voor het prachtige erfgoed dat onze scholen te bieden hebben”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Erfgoed, dat gaat voor mij over ‘fier op dat van hier’. Ons onderwijs heeft van ons een fier volk gemaakt en ons welvaart en welzijn geschonken.”

De Erfgoeddag 2022 stond dit jaar in het teken van onderwijs en opvoeding. Er werden 1.100 activiteiten georganiseerd, die ongeveer 200.000 bezoekers lokten. Het brede publiek kon op zondag 24 april 2022 genieten van een recordaantal initiatieven: in totaal waren er meer dan 1.100 activiteiten gepland in heel Vlaanderen en Brussel. “Een record”, aldus Matthias Diependaele.

Escaperoom

Daarbovenop is er voor het eerst ook een aanvullend aanbod voor scholen uitgewerkt. In de schoolweek na de Erfgoeddag, van maandag 25 april tot vrijdag 29 april, kunnen Vlaamse leerlingen samen met hun hele klas ook nog erfgoed beleven. Concreet is er een drieledig aanbod. Ten eerste krijgen leerkrachten gebruiksklaar lesmateriaal ter beschikking: uitgewerkte lesbundels, praktische opdrachten of audiovisueel materiaal helpen om het erfgoed naar de klas te brengen. Ten tweede kunnen scholen een ‘erfgoedklasbak’ uitnodigen om een lesuur over te nemen met een prikkelend erfgoedverhaal. Ten derde krijgen scholen de kans om een rondleiding of een workshop te volgen bij een van de vele erfgoedorganisaties. Zo kunnen leerlingen via een escaperoom kennismaken met de werking van een archief.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is