Unieke gevel van voormalige porseleinwinkel Van Hoecke in Gent krijgt opknapbeurt

Door Matthias Diependaele op 29 juli 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Unieke gevel voormalige porseleinwinkel Van Hoecke

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent een premie van 17.621,43 euro toe voor de restauratie van de gevel van de voormalige porseleinwinkel Van Hoecke in Gent. “Ondanks enkele lacunes heeft de gevelbekleding van de voormalige porseleinwinkel Van Hoecke een bijzondere waarde. Het is voor Vlaanderen een zeldzaam voorbeeld van een betegelde gevelreclame die de volledige voorgevel van het winkelpand beslaat. De artistieke uitwerking en technische uitvoering zijn van hoge kwaliteit,” zegt minister Diependaele.

 

De gevel van de voormalige porseleinwinkel Van Hoecke werd op een uitzonderlijke manier betegeld als gevelreclame. De voorgevel met plavuizen werd aangekleed met figuratieve decoratie in kleurrijke emailglazuren. Deze unieke tegelrealisatie voor de voormalige porseleinwinkel Vanhoecke werd uitgevoerd tussen 1902 en 1914 door de befaamde tegelproducent Maison Helman Céramiques d'Art uit Sint-Agatha-Berchem.

Omwille van de slechte hechting van de tegels op de ondergrond en het drukke verkeer in de Brusselsesteenweg zijn in het recente verleden al verschillende tegels naar beneden gekomen. Monumentenwacht adviseerde om loszittende tegels preventief te demonteren. Dankzij deze restauratiepremie kan dat nu gebeuren.

Het pand blijft na de werken bestemd tot eethuis en gezinswoning. Het werd in 2018 beschermd als monument.

 

Achtergrondinformatie:

Tegelproducent Maison Helman Céramiques d'Art uit Sint-Agatha-Berchem was één van de belangrijkste producenten van decoratieve tegelpanelen en bouwaardewerk aan het begin van de 20ste eeuw. Voor de voormalige porseleinwinkel Vanhoecke realiseerde Helman een speciaal op maat gemaakt tegeltableau als gevelreclame voor de handelszaak. Maison Helman stond bekend voor het vervaardigen van dit soort hoogwaardige decoratieve tegelpanelen, een toegepaste kunstvorm waarin de firma zich had gespecialiseerd.

Deze panelen zijn uitgevoerd "à la main par des artistes céramistes" en zijn dus handwerk van de hoogste kwaliteit. Helman gebruikte de voor hem typerende droge lijntechniek. Hierbij zorgen zwarte contourlijnen voor het omsluiten van de emailkleuren die daardoor een licht reliëf krijgen. Het gaat bovendien om één van de grootste en vroegste realisaties van Maison Helman, die uitgevoerd is op plavuizen geproduceerd door Utzschneider Jaunez et Cie, gevestigd In Jurbise (Henegouwen).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is