Vlaams begrotingstekort 707,9 miljoen euro lager dan voorzien

Door Matthias Diependaele op 17 februari 2021, over deze onderwerpen: Vlaamse begroting
Begroting, geld en rekenmachine

De Vlaamse begroting had in 2020 een tekort van 6,15 miljard euro. 707,9 miljoen euro minder dan verwacht dus. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het monitoringcomité. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele blijft nuchter: “Onze begroting blijft bloedrood kleuren, en de uitdaging de komende jaren is enorm.”

De Vlaamse begroting valt beter uit dan verwacht om verschillende redenen.

Inkomsten

Zo vallen de inkomsten beter mee in vergelijking met de tweede begrotingsaanpassing van vorig najaar. Vooral voor de gewestbelastingen weegt de impact van de coronacrisis minder zwaar door.

Minder extra kredieten

Daarnaast werden niet alle extra voorziene kredieten aangewend om de coronacrisis aan te pakken. Omdat niet-essentiële winkels op 1 december opnieuw openden, vroegen bedrijven minder steun aan dan verwacht.

Reguliere uitgaven getemperd

Ten slotte temperde de coronacrisis de reguliere uitgaven. Er is 50 miljoen euro minder geïnvesteerd in schoolgebouwen dan voorzien en gesubsidieerde diensten zoals dienstencheques werden onderbenut.

Rapport toont onzekerheid van de situatie

Het rapport toont volgens Vlaams minister Diependaele de onzekerheid van de situatie: “Elke verandering in groeicijfers, coronamaatregelen en steunmechanismen zorgt voor een enorme impact op de begroting. Gelukkig hebben we in Vlaanderen een voorzichtige begrotingstraditie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is