Vlaams Parlement roept belangenconflict in tegen fusie drinkwaterintercommunales

Door Matthias Diependaele op 23 december 2016, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

Onder impuls van N-VA roept het Vlaams Parlement een belangenconflict in tegen de geplande fusie van de gemengde drinkwaterintercommunale VIVAQUA en de Brusselse intercommunale Hydrobru. “De fusie schaadt de Vlaamse belangen, want Vlaamse gemeenten dreigen mee de prijs van deze Brusselse fusie te betalen. Dat dreigt op zijn beurt de drinkwaterprijs in de Vlaamse Rand te verhogen”, stelt N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele. Het belangenconflict schort de bespreking op van het fusievoorstel in het Brussels parlement, dit met het oog op overleg.

De Brusselse regering broedt op een fusie van de drinkwaterintercommunales VIVAQUA en Hydrobru. Hydrobru is alleen actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: enkel de 19 Brusselse gemeenten maken er deel van uit. VIVAQUA daarentegen is actief in Brussel en delen van Vlaams- en Waals-Brabant. Ze verenigt 38 gemeenten, waarvan 15 Vlaamse. “Door een ‘historische scheeftrekking’ zijn de zes deelnemende Brusselse gemeenten meerderheidsaandeelhouder met 80,76 procent van de aandelen. Zij trekken dus aan alle touwtjes bij strategische beslissingen”, stelt N-VA-fractievoorzitter Matthias Diependaele vast.

De fusie van de twee drinkwaterintercommunales is zo’n beslissing. Die fusie ligt nu ter stemming voor in het Brussels parlement. Hydrobru zeult evenwel een schuldenberg van 600 miljoen euro mee en staat voor zware investeringen. De gemeenten uit Halle-Vilvoorde vrezen dat de vennoten van VIVAQUA (dat wel financieel gezond is) mee zullen moeten opdraaien voor deze schuldenlast en de investeringen die zich opdringen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Nevens (N-VA) uit Kortenberg: “De fusie stelt de Vlaamse gemeenten binnen VIVAQUA voor het blok. Opdraaien voor deze schuldenlast en louter Brusselse investeringen betekent immers dat er na de fusie een prijsstijging voor het drinkwater zit aan te komen, zo stelde VIVAQUA-voorzitter en Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) trouwens onomwonden in de Franstalige krant L'Echo (8 november 2016).”

Daarom hebben elf van de betrokken Vlaamse gemeenten – met name Dilbeek, Grimbergen, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Wemmel, Halle en Zaventem – tegen de fusie van VIVAQUA en Hydrobru gestemd. Negen van deze gemeenten willen ook zeker uit VIVAQUA stappen. Het samenwerkingsakkoord van 2014 ‘betreffende de gewestgrensoverschrijdende intercommunales’ biedt die mogelijkheid. “VIVAQUA moest binnen het jaar haar statuten aanpassen om die uittreding mogelijk te maken maar de Raad van bestuur van de intercommunale heeft dit nagelaten. Met de bestaande statuten kan uittreden enkel met een 2/3 meerderheid. Gezien de samenstelling van de raad van bestuur (met 4 'Vlaamse stemmen' op 25) is dat een hopeloze zaak”, stelt Willy Segers, burgemeester van Dilbeek en Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA) vast.

Om de fusie mogelijk te maken moet het Brussels parlement de 'kaderordonnantie water' aanpassen. Die aanpassing ligt nu voor in het Brussels parlement. “De Vlaamse gemeenten voelen dat de strop rond hun nek wordt aangetrokken. Eens de fusie een feit is, wordt hun politiek gewicht binnen de nieuwe entiteit helemaal verwaarloosbaar. Er dreigt een verhoging van de drinkwaterfactuur en een financiële kater voor deze gemeenten. Daarom hebben we beslist om een belangenconflict in te dienen en goed te keuren in het Vlaams Parlement. Met de indienende partijen komen we aan de vereiste 3/4 meerderheid die vereist is om een belangenconflict te kunnen inroepen”, zegt Matthias Diependaele.

Dat betekent concreet dat de bespreking van de fusie in het Brusselse parlement voor 60 dagen wordt opgeschort met het oog op overleg, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lieve Maes uit Zaventem. “We maken ons sterk dat er via overleg een oplossing gevonden kan worden. Het is toch de evidentie zelf dat gemeenten zelf moeten kunnen beslissen om wel of niet tot een intercommunale te behoren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is