Vlaamse overheid investeert 100 miljoen extra in onroerend erfgoed

Door Matthias Diependaele op 15 oktober 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
© 2Photographers - Paul Gheyle & Jürgen de Witte

Het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ voorziet eenmalig een bedrag van 100 miljoen euro voor investeringen in onroerend erfgoed. “Dat zorgt in de eerste plaats voor werkgelegenheid in de onroerenderfgoedsector. Daarnaast maakt het van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen en te genieten. Investeren in onroerend erfgoed is investeren in de welvaart van Vlaanderen en in het welzijn van de Vlaming”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

De Vlaamse Regering investeert elk jaar bijna honderd miljoen euro in onderhoud en restauratie van onroerend erfgoed. Ondanks de hoge investeringen is er nog steeds een wachtlijst ten bedrage van ongeveer 239 miljoen. De Vlaamse minister van Onroerend erfgoed had al 80 miljoen extra investeringsmiddelen voorzien voor een inhaalbeweging in het wegwerken van de wachtlijst. In 2020 en 2021 is er 10 miljoen extra voor restauratie-en premiedossiers. Van 2022 tot en met 2024 is dat telkens 20 miljoen extra.

‘Spillovereffect’

“Daar komt nu nog eens 100 miljoen euro extra bij voor investeringen in onroerend erfgoed,” zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. “De onroerenderfgoedsector is een belangrijke economische sector en zo zorgen we voor werkgelegenheid. Ook andere economische sectoren varen er wel bij, wat men in economische termen het ‘spillovereffect’ noemt Toerisme bijvoorbeeld, want dankzij ons rijke erfgoed is Vlaanderen een aantrekkelijke bestemming. Herbestemmingen en restauraties van onroerend erfgoed zorgen voor opwaardering van de omgeving waar we wonen en ondernemen. De Vlaming waardeert en koestert die rijkdom aan erfgoed dicht bij huis nog meer sinds de coronacrisis. Met de extra middelen focussen we vooral op investeringsprojecten met een grote maatschappelijke meerwaarde die op korte termijn van start kunnen gaan."

Terugdringen wachtlijsten

Deze extra middelen zijn een eerste stap in het terugdringen van de wachtlijst. De wijzigingen in de premieprocedures die de Vlaamse Regering op 18 september principieel goedkeurde, moeten ervoor zorgen dat het wachtlijst verdwijnt en het premiestelsel zo efficiënt mogelijk is. Matthias Diependaele: "Ons onroerend erfgoed is een absolute troef voor Vlaanderen. We willen gebruikers en beheerders ondersteunen in de zorg voor dit rijke onroerend erfgoed. Maar als goede huisvader moeten we rekening houden met onze budgettaire mogelijkheden. Wie ondersteuning verdient, moet die binnen een realistische termijn krijgen. Zo willen we rechtszekerheid bieden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is