Vlaamse premie voor restauratie Sint-Dimpnakapel in Geel

Door Matthias Diependaele op 29 juli 2020, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Sint-Dimpnakapel Geel

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft een premie van 191.773,71 euro voor de restauratie van de Sint-Dimpnakapel in Geel. “Wie in de buurt woont en een rijbewijs heeft, kent de Sint-Dimpnakapel zeker als herkenningspunt tijdens het rijexamen. De kapel dateert uit de zeventiende eeuw en heeft een grote historische en volkskundige waarde. De historische groei van Geel als centrum voor de genezing van geesteszieken kent zijn oorsprong in de intense verering van de Heilige Dimpna,” zegt minister Diependaele.

Volgens de legende verbleven de heilige Dimpna en Sint-Gerebernus in een kluizenaarshut in Zammel tot ze in Geel vermoord werden. In de 17de eeuw werd in de buurt van die kluizenaarshut een kapel gebouwd voor de heilige Dimpna. De huidige kapel dateert uit 1692, herbouwd en gerestaureerd in 1780. In de kapel staat een altaar met een beeld van de heilige Dimpna. De waterput naast de kapel zou miraculeus en geneeskrachtig water bevatten waarnaar een bedevaart ontstond. De linde bij het kapelletje werd in 1627 geplant. Sinds 2003 is de kapel beschermd als monument.

De kapel is al een tijd in slechte staat en moet dringend gerestaureerd worden. De kapel kampt met stabiliteitsproblemen en vocht. Het dak en de gevels worden gerestaureerd, net als het interieur en het altaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is