Ambitie: structureel begrotingstekort halveren tegen 2024

De Vlaamse begroting kreunt nog onder de corona-uppercut, maar kleurt stilaan minder rood dan het tekort van zes miljard euro in 2020. De ambitie is om het structurele tekort van 1,8 miljard euro tegen 2024 te halveren. Voor 2022 gaat de begroting nog 1,6 miljard euro in het rood, maar het is bedoeling om de komende jaren voor 900 miljoen euro aan besparingen door te voeren. 

Een belangrijke hap van die 900 miljoen euro moet komen van gepland beleid dat 'on hold' wordt gezet. Het gaat om beleid dat de Vlaamse Regering in 2023 en 2024 dacht door te voeren, maar dat nu tijdelijk in de koelkast belandt. "Maar als de economie blijft groeien, kunnen we dat geld alsnog uitgeven", legt minister Diependaele uit. 

Komende jaren 900 miljoen euro besparen

Daarnaast moet er 100 miljoen euro bespaard worden in het onderwijs. Waar dat precies zal gebeuren, moet nog vastgelegd worden. Ook in Welzijn wordt 100 miljoen euro gezocht. Een belangrijk deel daarvan, zo'n 65 miljoen euro, komt van de halvering van de indexering van het Groeipakket. Die wordt maar voor één procent geïndexeerd in plaats van twee procent. 

Een andere belangrijke hap van de besparing, in totaal 240 miljoen euro tegen 2024, komt uit het selectiever maken van de doelgroepkorting en de iets lager dan verwachte uitgaven voor de jobbonus. 

Niet alleen besparen, maar ook extra inkomsten...

Hier en daar mikt de regering ook op extra inkomsten. Zo verhoogt de regering het tarief voor de verbranding van bedrijfsafval van 13 euro per ton naar 25 euro. En ook de eigenaars van oldtimers zullen in de buidel moeten tasten. De verkeersbelasting voor oldtimers gaat van 38 euro per jaar naar 100 euro per jaar.

... en hervormingen

De Vlaming heeft nog steeds een baksteen in de maag. Met de halvering van de registratierechten van 6 naar 3 procent geeft Vlaams minister van Wonen aan heel wat Vlamingen een duwtje in de rug om een gezinswoning aan te kopen. En voor wie zijn woning ingrijpend energetisch renoveert, gaat het tarief van vijf naar één procent.

Om die drempel te kunnen verlagen voor de enige gezinswoning, verhoogt de regering de registratierechten voor de aankoop van een tweede eigendom van 10 naar 12 procent.  

Jobbonus om werken meer lonend te maken

Een andere blikvanger in de begroting is de jobbonus waardoor mensen met een laag loon maandelijks 50 euro netto krijgen. Die ingreep moet werken meer lonend maken, is de redenering. Aan de maatregel hangt wel een kostenplaatje van 196 miljoen euro voor werknemers en 30 miljoen euro voor zelfstandigen. De bonus gaat niet naar alle zelfstandigen met een laag loon, maar naar de startende zelfstandigen, meer bepaald naar de inactieven die zelfstandig worden en naar de werknemers die ervoor kiezen zelfstandige te worden. De invoering van de jobbonus voor inactieven die zelfstandige worden komt in de plaats van de huidige transitiepremie.

Matthias Diependaele gaf uitleg bij de Vlaams budgettaire ambities op Radio 1 en in Terzake (beschikbaar op VRT NU tot woensdag 27 oktober 2021).

Onderwerpen