Naar een halvering tegen eind dit jaar

Wie zijn facturen tijdig betaalt, is logischerwijs minder verwijlinteresten verschuldigd. Om de vinger aan de pols te houden, komt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele elk kwartaal met een uitgebreid rapport. “Het is belangrijk om te weten of we als Vlaamse overheid nog steeds die betrouwbare partner zijn. Ik ben dan ook tevreden dat we in het eerste kwartaal van 2021 al zo’n 23 procent minder verwijlinteresten hebben moeten betalen ten opzichte van 2020.”

Goede zaak van welvaart van alle Vlamingen

Indien Vlaanderen die daling voortzet, zal het de verwijlinteresten op het einde van het jaar hebben gehalveerd. “Dat is een goede zaak voor de begroting en dus ook voor de welvaart van alle Vlamingen. Sinds enkele jaren zetten we sterk in op digitale betaalprocessen. Dat zorgt ervoor dat we steeds stipter betalen”, zegt minister Diependaele.

Elke euro drie keer omdraaien

In cijfers uitgedrukt gaat het over een daling 124.000 euro. “Wanneer we dat bedrag afzetten ten opzichte van onze totale begroting, is dat eigenlijk een klein bedrag. Toch vind ik dat we in tijden van budgettaire krapte elke euro niet twee, maar ten minste drie keer moeten omdraaien, zoals een goede huisvader”, sluit Matthias Diependaele af.