Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk dienden in 2017 een dossier in bij Unesco voor de werelderfgoederkenning van 139 monumenten en begraafplaatsen van WO I langs het Westelijk Front. 27 van deze monumenten en begraafplaats liggen in de Westhoek, waaronder Bedford House Cemetery.

Reflectie

Het Werelderfgoedcomité besliste in 2018 dat het eerst een principiële reflectie wilde voeren over nominatiedossiers die een link hebben met recente conflicten of zogenaamde ‘negative memories’. Men wil vermijden dat een werelderfgoederkenning misbruikt wordt als politiek middel, bijvoorbeeld wanneer er nog geen sprake is van verzoening tussen vroegere strijdende partijen.

Nooit meer oorlog-boodschap

Nu heeft het Werelderfgoedcomité beslist dat er wel degelijk plaats is voor dit soort dossiers op de Werelderfgoedlijst. Niet in het minst omdat het ook sterke dragers kunnen zijn van een ‘nooit meer oorlog’-boodschap. In deze nominatiedossiers moet er ook meer aandacht zijn voor interpretatie en educatie.

Het dossier staat in september dit jaar opnieuw op de agenda van het werelderfgoedcomité. We verwachten een beslissing rond 21 september.